Herdenking van de bemanning
Plaquette met de namen van de verdwenen O13-bemanning.
Herdenken van de gevallenen van de onderzeedienst (OZD).
Op 20 juni 1947 werd door de koningin een gedenkteken ingehuldigd (zie krantenbericht) om alle op zee omgekomen onderzeeboot bemanningsleden te kunnen herdenken. Voor elke boot is er een plaquette aangebracht met datum en plaats van het ongeval en alle namen van omgekomen bemanningsleden. Mijn oom F.H. Rienstra staat op de plaquette van de O13.
Ook zijn familie, mijn opa, oma en vader, waren hiervoor uitgenodigd
(zie brief).
Het gedenkteken was gebouwd bij de duikbootbasis aan de Waalhaven in Rotterdam, maar werd in 1962 (met de OZD verhuizing) verplaatst naar de marine kazerne in Den Helder. Sindsdien zijn er plaquettes aan toegevoegd om ook hen te gedenken die niet op zee (maar b.v. in Japanse krijgsgevangenschap) omkwamen. Bij het monument wordt door nabestaanden nog ieder jaar een herdenkingsdienst gehouden. (Zie hier b.v. 2008).
Herdenken van de gevallenen in Dundee.
In 2009 is er ook in Dundee een gedenkteken onthuld om de 296 op zee omgekomen bemanningsleden van zes onderzeeboten van de Royal Navy's 9th Submarine Flotilla te kunnen herdenken.
Voor elke boot is er een plaquette aangebracht met datum van het ongeval en alle namen van omgekomen bemanningsleden. Mijn oom F.H. Rienstra staat op de O13-plaquette.
Het gedenkteken is aan de Tay Road Bridge in Dundee. Net als in Den Helder wordt ook bij dit monument door nabestaanden ieder jaar een herdenkingsdienst gehouden. (zie b.v. Newsletter submariners association october 2009)
Het Dundee International Submarine Memorial heeft een eigen pagina op Facebook.
Still on Patrol
Memorial to those who never returned from operation in
the second world war at the Dundee Submarine Memorial.
Memorial on the Dockside
The Dundee Submarine Memorial at Dundee docks.